5 vragen aan.. Elon Cosla (Technologie Specialist)

1. Wie bent u en wat doet u op het gebied van zorginnovatie?

Mijn naam is Elon Cosla, geboren en opgegroeid in Israël. Ik heb Elektrotechniek gestudeerd aan de Universiteit van Tel Aviv. Sindsdien zet ik me met hart en ziel in voor dit vak en heb ik mijn kennis verbreed bij een aantal vooraanstaande internationale High Tech bedrijven. Momenteel woon ik in Utrecht Noordoost.

2. Wat kunt u betekenen voor Beter Thuis?

Mijn uitdaging wordt om Beter Thuis betaalbare oplossingen aan te bieden die aansluiten bij hun doelgroep; mensen die willen veilig en comfortabel thuis wonen.

3. Hoe kijkt u naar de rol van technologie in verband met het ouder worden?

Door gebruik te maken van ‘domotica oplossingen’ (elektrische toepassingen in de woning en woonomgeving red.) kunnen we het leven van ouderen comfortabeler, veiliger en prettiger maken.

Ik heb zelf een moeder van 92, die nog geheel zelfstandig leeft en woont in Israël. Ik vind het erg geruststellend dat we makkelijk door beeld en spraak kunnen communiceren via de computer. Zij communiceert via een pc die zeer gebruiksvriendelijk is en voor haar zeer eenvoudig te bedienen is.

Zij houdt van televisie- en films kijken en luistert graag naar muziek. Zij maakt hiervoor gebruik van een zeer makkelijk te bedienen voorgeprogrammeerde slimme afstandsbediening. Zo kan zij alles zelf regelen en heeft geen hulp van anderen nodig om te genieten van muziek of televisie.

4. Welke zorginnovatie(s) heeft u in positieve zin verbaasd?

Ik ben fan van de ‘Harmony afstandsbediening’ van Logitech. Niet duur, in vergelijking met andere concurrerende producten en voor iedereen te snappen. Deze afstandsbediening vervangt alle andere. Mensen kunnen met dit apparaat een activiteit kiezen zoals ‘tv kijken’ of ‘NETFLIX’ en het apparaat doet het rest.

5. Wat kunnen wij van u verwachten/wat laat u zien tijdens de e-health bijeenkomst?

Ik zal tijdens die bijeenkomst een aantal producten laten zien en demonstreren die de veiligheid en het comfort thuis kunnen verbeteren. Zoals bijvoorbeeld de ‘GOOGLE-NEST’, dat is een rook- en koolmonoxide detector en lerende thermostaat. In geval van nood alarmeert de slimme rookdetector de bewoners en praat met hen. Intussen wordt direct de verwarming uitgeschakeld en de NEST-camera´s nemen live beeld en geluid op.

Ook zal ik toepassingen laten zien van ‘SIMPC’, dat is een simpel, gebruiksvriendelijk product die speciaal ontworpen is om het gebruik van tablet/telefoon/computer eenvoudiger te maken. Hierdoor zijn bijvoorbeeld de beeldschermen op alle apparaten identiek om het voor mensen makkelijker te maken. De gebruiker kan optimaal genieten van alle toepassingen van deze apparaten, zonder bang te zijn om iets stuk te maken of om iets verkeerd te doen.